Safran; süsengiller familyasına ait, sonbahar da çiçek açan 20 – 30 cm boyunda, soğanlı bir kültür bitkisi ve bitkiden elde edilen baharata verilen isimdir. Safran bitkisinin yaprakları şeritimsi, mor çiçeklidir. Her çiçeğin ucunda üçlü bir erkeklik organı bulunur ve bu çiçeklerin ucunda 25- 30 mm boyunda kırmızı tepecikler yer alır. Bu tepecikler kurutularak safran baharatı elde edilir. Safran çiçekleri tohum üretemez ve safranın çoğalması insana bağlıdır. Safran soğanları bölünerek ve tekrar dikilmesiyle çoğalır. Safran da; karbonhidratlar, su, polipeptidler, selüloz, lipidler, nitrojen ve çeşitli mineraller bulunmaktadır. Safra’nın anavatanı Güney Asya’dır en çok İspanya, Fransa, İtalya, İran üretilir. Safran, Türkiye de ise Kastamonu – Safranbolu da üretilir.
Safran dünyanın en pahalı baharattır. 1 kg safran elde etmek için 160 000 safran çiçeği kullanılır. Safran kendi ağrılığının 100 000 katı suyu sarı renge boyayabilir.
Kanser önleyici ve antioksidan etkisi vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder