
Hem büyüklerin hemde çocukların severek yediği aşure vitamin deposu
Bazı
özel günlerde hazırlanan aşure, içinde bulunan vitamin, mineral ve
protein nedeniyle önemli bir besin kaynağı.Gıda Mühendisleri Odası Konya
Şube Başkanı Ramazan Çelebi, aşurenin özellikle çocuklar için önemli
olduğunu söyledi. Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının 10'uncu
gününe denk gelen Aşure Günü'nde evde hazırlanıyor. "Bu günde,
peygamberlerin ve onlara inananların çok büyük sıkıntılardan,
zulümlerden, baskılardan kurtulduğuna inanılır.
Aşurinin içine:
Buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi yaklaşık
10 baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyecekler katılıyor.Bunun dışında
bazı bölgelerde haşhaş, susam, nar, kenevir, kuru elma ve portakal gibi
malzemeler de eklenebiliyor. "Türk mutfağının vitamin ve enerji
bakımından en sağlıklı ve besleyici tatlısı aşuredir. Tahıl ve kuru
baklagiller birlikte kullanıldığı için protein, kuru meyveler
kullanıldığı için de yoğun vitamin barındırır''
Aşurenin faydaları :
-Aşure çorbasının içinde sadece bitkisel yağlar olduğu için de kolesterol bulunmaz.
-Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerdiğini de anlattı.
-Aşurenin sağlık için daha sık tüketilmelidir ''
-Aşure, özellikle çocuklar için büyük bir enerji kaynağıdır.
-Tatlı
olarak çocukların kolaylıkla tüketmesi sağlanabilecek aşure, vücut
direncini artıracaktır. -Vitamin ve mineral deposu olan aşure, vücudun
daha dirençsiz kalabildiği bu dönemlerde mutlaka tüketilmelidir.
- Kış aylarında soğuk ve hastalıklara karşı gerekli olan enerji, vitamin ve minerallerin önemli kısmı aşurede bulunuyor.'
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder